Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Θρακιά σταυρού Υμηττός


Το γνωστό σπηλαιοβάραθρο πάνω από την Τερψιθέα 19/7/2014 (Εικόνες και βίντεο)


Το Σάββατο 19 Ιουλίου 2014 οι Άγγελος Βλαχόπουλος, Γεράσιμος Κρομμύδας, Σοφία Κρασάκι και ο γράφων, επισκεφτήκαμε το βάραθρο Θρακιά σταυρού στον Υμηττό. Αν και κατακαλόκαιρο ο καιρός όλη την ημέρα ήταν συννεφιασμένος και πάνω στο βουνό πάντα μαζεύει περισσότερα σύννεφα. Σταθήκαμε τυχεροί αφού με το που κατεβήκαμε ξέσπασε δυνατή βροχή για δύο ώρες τουλάχιστον!
Η αίσθηση πάντως να βροντάει ενώ ήμασταν στο σπήλαιο ήταν φοβερή εμπειρία.

Λίγα λόγια για το βάραθρο:
Βρίσκεται στον Υμηττό σε υψ. 400 μ. περίπου, σε απόσταση 10' από το διάσελο Σταυρός και 80-90 μ. αριστερά από το μονοπάτι που έρχεται από τα Σούρμενα ( θέση γύρισμα ) και ανεβαίνει μέσα από τη ρεματιά στο Σταυρό, στη ρίζα βράχου λίγο μετά τα αμφιθεατρικά βράχια της Πιρναρής.

Έχει  μορφή  φυσικού  πηγαδιού  και  το  στόμιο  του  έχει  ελλειπτική  περίμετρο  5 -10 μ. Μετά  από κατακόρυφο βάθος 32 μ. υπάρχει κατηφορικός θάλαμος διαστάσεων 40Χ45 μ. περίπου. Το βάραθρο έχει  συνολικό  βάθος 50 μ. Εξερευνήθηκε  την  12.11.1939  από  την  σπηλαιολογική  ομάδα του ΕΟΣ Αθηνών  και  περιγράφεται  στην  επετηρίδα  του  ΕΟΣ  "Βουνό"  του έτους 1946 ( σελ. 114-115 ). Στο Ημερολόγιο του Οδοιπορικού Συνδέσμου έτους 1925 ( σελ. 45 ) πρωτοαναφέρεται η Θρακιά Σταυρού.



 Τα σύννεφα μαζευόταν ...απειλητικά από πάνω μας

 Η Σοφία έτοιμη να φύγει στο ...κενό

 Περιμένοντας και εγώ την σειρά μου























Άγγελος και Σοφία παρέα


Το πηγάδι όπως φαίνεται από το εσωτερικό του

Εδώ φαίνεται από το τέρμα της αίθουσας μετά το πηγάδι




 Σταλακτιτικός και σταλαγμιτικός διάκοσμος μέσα από την αίθουσα και φερτά υλικά από την επιφάνεια όπως το δένδρο της τελευταίας εικόνας

Μετά τη μεγάλη αίθουσα έχει ένα άνοιγμα σε ύψος 10 μέτρων περίπου (ανεβαίνει αναρριχητικά) όπου οδηγεί σε άλλο βάραθρο συνολικού βάθους 12 μέτρων. Εδώ υπάρχει πιο πλούσιος διάκοσμος. Δείτε τις φωτογραφίες παρακάτω

 
 Γεράσιμος και Άγγελος







Και μια όλοι μαζί στη δεύτερη μικρή αίθουσα. Η φωτογραφία είναι του Άγγελου.

 Η στιγμή της ανάβασης. Η Σοφία έχει φτάσει πάνω και ακολουθεί ο Γεράσιμος

 Οι δύο τελευταίες φωτογραφίες είναι του Άγγελου και αυτές. Η Σοφία σχεδόν έχει ανέβει, με τον Γεράσιμο και εμένα να περιμένουμε στο πάτο του πηγαδιού.

Αφού πήραμε τελικώς τον δρόμο της επιστροφής γύρω στις 16:00, ο καιρός δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Μας έπιασε μια καλή βροχή με αποτέλεσμα να βγάλουμε μια αλουμινοκουβέρτα και να σταματήσουμε για λίγο. Φανταστική εμπειρία  αν μη τι άλλο.

Της πληροφορίες για το σπήλαιο της πήρα από τις ιστοσελίδες  http://fysiolatres.blogspot.gr/ ,
http://users.otenet.gr και http://spilaiologia.pblogs.gr

Ηλίας Σιατούνης









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου