Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Ανάβαση στη Μπαρουτοσπηλιά Παρνασσού












Το Σάββατο 3 Μαρτίου 2018 επισκεφτήκαμε με τους "Ταξιδευτές" την επιβλητική Μπαρουτοσπηλιά στον δυτικό Παρνασσό. (Εικόνες και βίντεο)

Με απροσδόκητα πολύ καλό καιρό ξεκινήσαμε για το βουνό του Απόλλωνος το πρωΐ του Σαββάτου. Το επιβλητικό σπήλαιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας. Έχει δυο εισόδους-εξόδους και επίσης δυο τεράστιες αίθουσες, που στο βάθος τους έχουν σταλαγμιτικό και σταλακιτικό διάκοσμο, καθώς και λιθωματικές λεκάνες που μοιάζουν με μικρές πισίνες. Στην ουσία είναι σαν δυο σπηλιές που συνδέονται μεταξύ τους. Το δε μέγεθος της προκαλεί δέος και θαυμασμό.


Αλλά και η διαδρομή είναι υπέροχη. Είναι το «Μονοπάτι Αγ. Παρασκευή – Μπαρουτοσπηλιά», όπως γράφει και πινακίδα που έχει τοποθετήσει ο Δασαρχείο της Άμφισσας, το οποίο διασχίζει το δεξιό μέρος του φαραγγιού "Κακορέματος" και που λόγω της εποχής είχε πολύ νερό.











































 Μια μοναδική δημιουργία της φύσης που μας άφησε άφωνους! Ο "ομφαλός" του βουνού! Απίστευτο




Η σπηλιά βρίσκεται κοντά στο χωριό Λιλαία, όπως πηγαίνει κανείς προς Μαριολάτα. Αφού βρούμε το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στρίβουμε αριστερά και μπαίνουμε σε χωματόδρομο όπου υπάρχει η πινακίδα που αναφέραμε παραπάνω.

Ο χωματόδρομος σε 800μ. περίπου καταλήγει σε ξέφωτο, όπου οι πεζοπόροι αφήνουν τα αυτοκίνητά τους.

Από εκεί ξεκινά το μονοπάτι που είναι ανηφορικό και κινείται στην δεξιά πλευρά του φαραγγιού του Κακορέματος.

Η μισή διαδρομή γίνεται μέσα σε μια «στοά» από πουρνάρια, που καθώς ανηφορίζουμε πιο ψηλά δίνουν την σκυτάλη, στους τεράστιους και επιβλητικούς σχηματισμούς των βράχων.

Η πανέμορφη αυτή διαδρομή διαρκεί περίπου μια ώρα για να καταλήξει στην περίφημη Μπαρουτοσπηλιά.

Να πούμε εδώ ότι το όνομα της το πήρε από τους αγωνιστές στην επανάσταση του 1821, όπου εκεί έφτιαχναν μπαρούτι, αλλά και κρυβόντουσαν από τους Τούρκους.

Φωτογραφίες και κείμενο: Ηλίας Σιατούνης

Πηγές: onparnassos.gr , Ταξιδευτές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου