Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Στοά ομβρίων υδάτων του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό (Εικόνες και βίντεο)

Καθαρά Δευτέρα 12 Μαρτίου και επισκευθήκαμε την στοά-αγωγό συλλογής και απορροής ομβρίων υδάτων του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Μαζί με τον Θωμά Λαμπρακόπουλο, ξεκινήσαμε και μπήκαμε από εκεί που εκβάλει στην παραλία και κάτω από την παραλιακή της Ποσειδώνος.

























Η στοά έχει στάσιμο ύδατα σε μεγάλο μέρος της και είναι αρκετά καθαρά παραδόξως. Μάλλον επειδή μαζεύει μόνο νερα από τα όμβρια και του υδροφόρου ορίζοντα. 


Σε κάποια σημεία έχει και παράπλευρους αγωγούς που καταλήγουν στην στοά.


 

Η στοά είναι υπόγεια για περίπου ένα χιλιόμετρο, ίσως και λίγο παραπάνω. Μετά συνεχίζει ανοικτό πλέον. Όπως φαίνεται και στο βίντεο παραπάνω έπρεπε να ανέβουμε 2 μέτρα περίπου για να βούμε στην επιφάνεια.

Και συνεχίζει μια ευθεία πάλι για ένα χιλιόμετρο, όπου τερματίζει στο ύψος του αεροσκάφος τύπου τζάμπο που έχουν σταθμεύσει. Γλυφάδα πιάνει εκεί. Δεξιότερα είναι τα γήπεδα γκόλφ.






















Παρακάτω στον χάρτη είναι το σημείο στον κύκλο, όπου τερματίζει και το βέλος δείχνει το τζάμπο.




Πρόκειται για καθαρά τεχνητή διπλή στοά με ύψος 2 μέτρα και πλάτος γύρω στα 6, ενώ ένα τοιχίο χώριζε την στοά στην μέση, που όμως επικοινωνούσαν με ανοίγματα ανά 50 μέτρα περίπου. Το συνολικό μήκος της πρέπει να ήταν στα 2 χιλιόμετρα χονδρικά. Κατασκεύαστηκε για να αντλεί τα όμβρια ύδατα από το αεροδρόμιο και συγκεκριμένα από τον αεροδιάδρομο. Φαίνεται και στον χάρτη παρακάτω, ότι ο αγωγός είναι φτιαγμένος παράλληλα και δίπλα σχεδόν στον διάδρομο.
Και παρακάτω είναι όλη η διαδρομή που κάναμε.





















Αυτό που παρατηρήσαμε, είναι ότι παρά το αρκετό νερό που διαθέτει, δεν εντοπίσαμε κανένα σχεδόν ίχνος από πανίδα, ούτε καν έντομα. Εκτός από έναν βάτραχο! Πιθανόν να μην ήταν και μόνιμος κάτοικος της στοάς και να ήρθε από την διπλανή φυσική στοά-ρέμα που έχει αρκετή ζωή και με την οποία ενώνεται κοντά στην θάλασσα.

Ηλίας Σιατούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου