Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

"Ελατοσπηλιά" Σπήλαιο Εύβοια


























Σπήλαιο στο βουνό Ξεροβούνι 4.5 χιλιόμετρα από το χωριό Σέτα 2/8/2014

Την 2/8/2014 και αφού βγήκαμε νωρίς από το βάραθρο "3 Έλατα", είχαμε τον χρόνο να πάμε να δούμε και την "Ελατοσπηλιά", που βρισκόταν κοντά στο ίδιο βουνό το Ξεροβούνι. Μετά από μια πορεία μισής ώρας περίπου από τον χωματόδρομο που είχαμε αφήσει το αυτοκίνητο του Άγγελου, βρήκαμε το σπήλαιο το οποίο πραγματικά μας μάγεψε!

Προσωπικός ενθουσιάστηκα πραγματικά με όλη την σημασία της λέξεως μιας και δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Τό ίδιο φαντάζομαι βίωσε και η υπόλοιπη ομάδα. Φαίνεται και στις φωτογραφίες πιστεύω.

 Πανοραμική θέα έξω από το σπήλαιο


                      Το έλατο όπου είναι το σπήλαιο είναι τόσο ξερό που πολύ σύντομα θα πέσει


Η είσοδος ακριβώς κάτω από το δένδρο.










Φωτογραφία του Απόλλωνα Θρασυβουλίδη






 Λίγα λόγια για το σπήλαιο

Βρίσκεται 4.5 χιλιόμετρα Β.Α.του χωριού Σέτα στο όρος Ξηροβούνι και σε υψόμετρο 1800 μέτρα. Το σπήλαιο το υπέδειξε στην Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία ο κτηνοτρόφος της περιοχής Βαγγέλης Μοραΐτης.  Η πρώτη επίσκεψη, εξερεύνηση και χαρτογράφηση έγινε τον Ιούλιο του 1990.

Η είσοδος είναι μοναδική! Δεν υπάρχει παρόμοιο καταγεγραμμένο σπήλαιο η μαρτυρία. Το εσωτερικό του σπηλαίου εκτείνεται στα 90 μέτρα με μια μικρή αίθουσα μετά την είσοδο και μετά με λίγο σούρσιμο 4 μικρές αίθουσες που όμως έχουν πολύ ωραίο στολισμό.

Εν κατακλείδι η ιδέα να πάμε στην "Ελατοσπηλιά" μετά τα "3 Έλατα" ήταν ότι καλύτερο. Όπως έγραψε παραπάνω το σπήλαιο είναι "μαγικό"! Ελπίζω να υπάρξει σύντομα και άλλη επίσκεψη σύντομα προτού πέσει το δένδρο.

Η ομάδα που επισκεφτήκαμε το σπήλαιο είναι ο Άγγελος Βλαχόπουλος, Απόλλωνας Θρασυβουλίδης, Γεράσιμος Κρομμύδας και ο γράφων Ηλίας Σιατούνης.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε και στους παρακάτω συνδέσμους   http://openarchives.gr/  ,  ΕΣΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου