Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Η παλαιά αποστραγγιστική σήραγγα στην Κωπαΐδα






















Απο την εκδρομή της "Αστικής Σπηλαιολογίας" την Κυριακή 6 Ιουλίου του 2014

Η παλαιά αποστραγγιστική σήραγγα ήταν και η πρώτη μας επίσκεψη-στάση της εκδρομής που διοργάνωσε εκείνη την ημέρα της 6ης Ιουλίου του 2014 ο σύλλογος "Αστική Σπηλαιολογία" με τίτλο "Εξερευνώντας τα Μυστικά της Λίμνης Κωπαΐδας". Μια εκδρομή που μου ήταν αδύνατο να μην πάω λόγω, τόσο του μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αλλά και του φυσικού κάλλους που παρουσιάζει η περιοχή εκεί.



Η συγγεκριμένη λοιπόν σήραγγα είναι ένα έργο που ξεκίνησε αρχικά από μια Γαλλική εταιρεία το 1880 με σκοπό την αποξήρανση της λίμνης. Το 1887 όμως λόγω αδυναμίας εκχώρησε τα δικαιώματα στην Αγγλική «Lake Copais Company Limited» η οποία ολοκλήρωσε τα έργα το 1931.


Η σήραγγα (που λέγεται και αλλιώς και Καρδίτσας) έχει μήκος 672 m, διατομή ωοειδή, πλάτος πυθμένα 5,10-6,00 m, ύψος 7,35-7,50 m και στο μεγαλύτερο μέρος της ήταν επενδεδυμένη με πέτρα. Μετά το τέλος της σήραγγας, ανοικτός αγωγός μήκους 815 m διοχέτευε τα νερά στην Υλίκη. 


Λόγω της περιορισμένης απόδοσης τελικώς της σήραγγας, τα έτη 1976-1977 κατασκευάστηκε νέα διώρυγα και σήραγγα (δίπλα στην παλαιά), με πολύ μεγαλύτερη ικανότητα αποστράγγιξης. Σήμερα η παλαιά σήραγγα διατηρείται επισκευασμένη με τσιμέντο σε αρκετά σημεία της, αναμένοντας να παραλάβει τις ενδεχόμενες υπερχειλίσεις της νεότερης.




Πληροφορίες άντλησα από την ιστοσελίδα της "Αστικής Σπηλαιολογίας" στην οποία μπορεί να δει κανείς περισσότερες λεπτομέρειες για την εκδρομή, πατώντας εδώ.

Ηλίας Σιατούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου