Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Φαράγγι Νέδας (Εικόνες)























Σαββάτο 17 Οκτωβρίου 2105 και επισκεπτόμαστε τον ποταμό της Νέδας.

Συγκεκριμένα πήγαμε στο φαράγγι της Νέδας και εκεί όπου η ροή του νερού κάνει βάθρες και καταρράκτες.

Μετά το τέλος της σχολής μυήσεως φαραγγιών την προηγούμενη εβδομάδα, ήρθε η ώρα να μπούμε και σε "κανονικό" φαράγγι. Με νερά δηλαδή. Έτσι κανονίσαμε να επισκευτούμε το φαράγγι της Νέδας οι: Γεράσιμος Κρεμμύδας, Σπύρος Ζαννιάς, Ξένια Γεωργοπούλου, Μίλτος Χασιαλής, Νιόνια Μαλεφάκη, Τάκης Καπλαντζής, Διονύσης Δρίλλιας, Αναστασία Στέφου, Άγγελος Βλαχόπουλος και ο γράφων, καθώς και ο Γιώργος Εξηνταβελώνης με την Ειρήνη Πυρομάλλη και την κορούλα τους που συναντήσαμε στο δρόμο,


Αφού φτάσαμε στον προορισμό μας (κοντά στο χωριό Κοπανάκι), ετοιμαστήκαμε και μετά από μια πεζοπορία μισής ώρας περίπου βρεθήκαμε στην πρώτη επαφή μας με το νερό αφού βεβαίως είχαμε βάλει και τις στολές νεοπρέν.






Το τοπίο βεβαίως ήταν κάτι παραπάνω από μαγευτικό, με το νερό να κατεβαίνει αρκετό και να γεμίζει τις πολλές βάθρες που έχει το φαράγγι. Και εκεί ο ...παλιμπαιδισμός έκανε την εμφάνιση του! Είναι να μην δω νερό. Ξεκίνησα τις βουτιές και τα άλματα. Το καταυχαριστήθηκα!






Μπήκαμε βεβαίως και στα σχοινιά προς το τέλος της κατάβασης













Το νερό στο κατέβασμα του από το φαράγγι ενώνεται με τον κύριο ποταμό της Νέδας και εκεί ακριβώς το βουνό κάνει σαν μια στοά περίπου 30 μέτρων όπου περνάει το νερό από κάτω. Αυτό ίσως ήταν και το καλύτερο της ημέρας. Απίστευτη ομορφιά με μικρούς καταρράκτες να είναι παντού γύρω μας. Φανταστικό θέαμα. Εκεί ήθελε μια υποβρύχια κάμερα που δυστυχώς δεν έχω ακόμα.






Μετά, αφού βεβαίως ολοκληρώσαμε την κατάβαση χωρίς κανένα απρόοπτο, πήγαμε και στην καθιερωμένη ταβέρνα για να αναπληρώσουμε δυνάμεις.

Λίγα λόγια για τον ποταμό της Νέδας. Στην μυθολογία μας διαβάζουμε ότι η νύμφη Νέδα, κόρη του Ωκεανού, μαζί με την Θεισόα και την Αγνώ έγιναν τροφοί του Διός όταν η Ρέα εμπιστεύτηκε σε αυτές να τον γλιτώσουν από τον Κρόνο. Εκείνη θήλασε το βρέφος, το έλουσε και το έπλυνε στο Λύκαιο Όρος, (από εκεί πηγάζει ο ποταμός) όπου αργότερα ο Δίας έδωσε προς τιμήν της το όνομά της.

Ο ποταμός πηγάζει από το Λυκαίον Όρος μέσα από έναν βράχο κοντά στον χωριό Πέτρα. Τα νερά του ακολουθούν μια εκπληκτική, μαιανδρική πορεία μέσα από στενά φαράγγια, δροσερά πλατώματα και χαράδρες πνιγμένες στη βλάστηση, περνούν κάτω από πέτρινα τοξωτά γεφύρια και μέσα από σπηλιές και δημιουργούν καταρράκτες, για να καταλήξουν μετά από μια διαδρομή 32 χιλιομέτρων στον Κυπαρισσιακό κόλπο και την παραλία της Ελαίας.

Ο ποταμός από την αρχαιότητα όριζε τα σύνορα της Ηλείας από την Μεσσηνία, όπως αναφέρει ο Παυσανίας. Κοντά στις όχθες του ποταμού βρισκόταν η αρχαία Φιγάλεια και ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνος στις Βάσσες.

Ηλίας Σιατούνης

Πηγές: "ΘΗΣΕΑΣ", greece.terrabook.com, neapoliilias.blogspot.gr, logiosermis.net
Φωτογραφίες: Αγγελος Βλαχόπουλος, Τάκης Καπλαντζής, και του γράφοντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου