Στην Ακρόπολη της αρχαίας Υηττού στο χωριό Παύλος του Ορχομενού Βοιωτίας. Δύο επισκέψεις 5 Φεβρουαρίου 2011 και 6 Ιουλίου 2014
Τελευταίος σταθμός της εκδρομής "Εξερευνώντας τα μυστικά της Λίμνης Κωπαΐδας" με την "Αστική Σπηλαιολογία", ήταν η επίσκεψη μας στην Ακρόπολη του Υηττού η οποία βρίσκεται στο χωριό Παύλος 12 χιλιόμετρα από τον Ορχομενό.
Αν και ένας πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος αφού χρονολογείται τουλάχιστον στην πρώιμη Μυκηναϊκή περίοδος, είναι άγνωστος στους πολλούς, αλλά και οι πληροφορίες που πρόχειρα ομολογουμένως, επιχείρησα να βρώ είναι πολύ περιορισμένες. Το γνωστό λεξικό Liddell & Scott δεν αναφέρει τίποτα, ενώ η Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια του Ελευθερουδάκη αφιερώνει δυο μικρές γραμμές. Ότι βρήκα τελικώς από το διαδίκτυο, επαναλαμβάνω, σε μια πρόχειρη αναζήτηση.
Στο el.wikipedia γράφει "Ο Ύηττος ήταν αρχαία Βοιωτική πόλη ανάμεσα στις αρχαίες πόλεις Κώπες, Κύρτωνες και Όλμωνες, στις πλαγιές του όρους Χλωμό. Η πόλη ιδρύθηκε από τον Αργείο φυγά Ύηττο, στον οποίο παραχωρήθηκε η περιοχή από τον Βασιλιά του Ορχομενού."
Η λέξη Υηττός το πιο πιθανό είναι να προέρχεται ετυμολογικώς από το υετός (βροχή), το οποίο από τα ύ-ω (= βρέχω) + ετός (= πεμπτός), με τροπή του ε σε η (υετώτατος > υεττός).
Σε έναν λόφο λοιπόν 300 μέτρων περίπου βρίσκεται η Ακρόπολη του Υηττού, μια αρχαία πολίχνη που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα π.χ. έως και τον 3ο αιώνα μ.χ. Στις υπόρριες του λόφου υπάρχουν πολλά ανοίγματα, μικρά και μεγάλα, υπολείματα αρχαίων μεταλείων και πολλοί τάφοι.
Ένα τμήμα του τείχους σώζεται μέχρι σήμερα, αλλά αυτό που κάνει εντύπωση είναι οι εκατοντάδες χαραγμένες επιγραφές που υπάρχουν πάνω του, πολλές από τις οποίες διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση.
Στην κορυφή του λόφου υπήρχε Ναός του Ηρακλεους και Ασκληπιείο-θεραπευτήριο σύμφωνα με τον Παυσανία, ενώ τώρα υπάρχει εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.
Είσοδος σε υπόγειο ευμεγέθη θάλαμο
Μέσα στην εκκλησία εντύπωση κάνει ένα αρχαίο ενεπίγραφο βάθρο προερχόμενο από χάλκινο ανδριάντα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου, σε ρόλο αγίας τράπεζας!
Και έφτασε η ώρα που αποχαιρετάμε τον πατέρα Ήλιο.
Ο χώρος παρά την τεράστια αρχαιολογική του αξία είναι παντελώς αφημένος στην τύχη του. Οι ευχές των αρχαιοφίλων για ανάδειξη του, αντηχούν σαν αστείο σήμερα ειδικά με την κατάσταση που βιώνει η χώρα. Όχι ότι περιμέναμε και τίποτα καλύτερο από ένα ανθελληνικό στην πραγματικότητα κράτος.
Οι φωτογραφίες είναι από δυο επισκέψεις που είχα κάνει στην Ακρόπολη του Υηττού. Ο λόγος ήταν ότι την τελευταία φορά με την Αστική Σπηλαιολογία δεν είχα τραβήξει πολλές εικόνες από τον χώρο. Επιβεβλημένο λοιπόν ήταν για μια πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση να βάλω και τις παλαιότερες. Τον Φεβρουάριο του 2011 είχαμε πάει οι: Θανάσης Ξανθόπουλος, Γεωργία Μπουρμπούλη, Παναγιώτης Δευτεραίος, Θωμάς Λαμπρακόπουλος και ο γράφων φυσικά.
Ηλίας Σιατούνης
Πηγές: "Αστική Σπηλαιολογία" , el.wikipedia,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου