Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Στις μεταλλευτικές στοές του Λαυρίου


Εικόνες και βίντεο από την επίσκεψη του "ΘΗΣΕΑ" στις στοές του Λαυρίου στις 9 Μαρτίου 2014.

Την Κυριακή της 8ης Μαρτίου του 2014 μέλη του ΘΗΣΕΑ επισκεφτήκαμε τις στοές του Λαυρίου. Με οδηγό τον Μανώλη Μοσχολιδάκη οι Άγγελος Βλαχόπουλος, Γεράσιμος Κρεμμύδας, Νίκος Καρκαλίογλου, Λιλή Αναστασοπούλου, Μίλτος Χασιαλής και ο γράφων, περιδιαβήκαμε έναν διαφορετικό υπόγειο κόσμο.













Εδώ πέρα, στις δυο τελευταίες εικόνες είναι ένα πηγάδι με βάθος τουλαχιστον 50 μέτρων. Ρίχναμε πέτρες και φτάνανε στον πάτο μετά από αρκετά δευτερόλεπτα. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο σταθερό σημείο για να κατεβάσουμε σχοινί. Υπάρχουν βέβαια τρόποι. Επιφυλασσόμεθα για το μέλλον.



                                             Φωτογραφίες του Μανώλη Μοσχολιδάκη




Οι ράγες για τα βαγονέτα




     Φτάνοντας στην έξοδο...

Λίγα λόγια για τις στοές

Το Λαύριο ήταν γνωστό για τα μεταλλεία του ήδη από το 3.000 π.χ. Χάρη στο Λαύριο η αρχαία Αθήνα είχε γίνει η ηγέτιδα πόλη στον Ελλαδικό χώρο και όχι μόνο. Οι αρχαίες στοές ήταν κάθετες σε μορφή πηγαδιού, όπου έβγαζαν κυρίως άργυρο και μόλυβδο. Οι οριζόντιες στοές ξεκινούν να  κατασκευάζονται το 1865 από την Γαλλική εταιρεία "Roux - Serpieri - Fressynet C.E." Μετά από μετενομασίες, μετεπωλήσεις και περιπέτειες με το Ελληνικό δημόσιο, σταματάει επίσημα η λειτουργία του το 1994, όπως λέει η βικιπαιδεία.

Το σύνολο των στοών εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα μήκος, (κάποιοι λένε για 50) σε 6 βασικά επίπεδα με πάρα πολλές διακλαδώσεις και προεκτάσεις.

Περιττό βεβαίως να πω ότι με μια επίσκεψη μόνο, παίρνεις μια πολύ μικρή ιδέα για τις στοές. Η εικόνα για να συμπληρωθεί θέλει κυριολεκτικά δεκάδες αν όχι εκατοντάδες επισκέψεις.

Ηλίας Σιατούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου