Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Μεταλλευτικές στοές Διψέλιζας Λαυρεωτικής

Στοές ορυχείων στον οικισμό Διψέλιζα Κερατέας του δήμου Λαυρεωτικής   20/12/2015

Λίγο έξω από το Λαύριο βρίσκεται ο οικισμός Διψέλιζα. Στον λόφο όπου είναι κτισμένος ο οικισμός υπάρχουν πολλές εισόδοι όπου οδηγούν σε δαιδαλώδεις στοές σε διάφορα υψομετρικά επίπεδα. Έτσι μαζί με τον Άγγελο Βλαχόπουλο και τον Μανώλη Μοσχολιδάκη, ξεκινήσαμε για να τις εξερευνήσουμε την 20η Δεκεμβρίου του 2015.










Οι στοές οδηγούν σε μια μεγάλη εντυπωσιακή αίθουσα όπου υπάρχει ένα πηγάδι περίπου 20 μέτρων, που είχε ανακαλύψει ο Μανώλης σε προηγούμενη επίσκεψη του. Σκοπός μας λοιπόν να το κατέβουμε. Αρματώσαμε, αλλά ο Μανώλης θυμήθηκε ότι είχε περάσει κάτω από αυτό από άλλη χαμηλότερου επιπέδου στοά. Έτσι δεν κατεβήκαμε και συνεχίσαμε την εξερεύνηση μας στο επίπεδο των στοών όπου βρισκόμασταν.











Έτσι όπως ακολουθούσαμε την "ροή" μιας στοάς μας οδήγησε σε έξοδο σε διαφορετικό σημείο από όπου είχαμε μπει. Ψάχνοντας λίγο παραπάνω βρήκαμε ότι υπήρχαν πολλές στοές που οδηγούσαν έξω.







Σε μια από αυτές είδαμε και μια νυχτεριδούλα να αναπαύεται και να κρατάει δυνάμεις για την Άνοιξη που θα ξυπνήσει, αφού τώρα βρισκεται σε χειμερία νάρκη.

 Παρακάτω άλλος ένας ένοικος των στοών.

Σε κάποια σημεία όπου υπάρχει ροή νερού είδαμε πολύ ωραίες λευκές αποθέσεις ιζημάτων, έναν μικρό "καταρράκτη" και σταλαγμιτάκια.



Οστά μάλλον από αλεπού.

Εντυπωσιακή είσοδος που μοιάζει με πύργους.

Παρακάτω μερικές φωτογραφίες του Άγγελου Βλαχόπουλου.







Γεμάτοι πάλι από όμορφες εικόνες αποχωρίσαμε, σχεδιάζοντας να επιστρέψουμε πάλι σύντομα για περαιτέρω εξερεύνηση.

Ηλίας Σιατούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου