Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Αρχαίο αποστραγγιστικό πηγάδι στην Λάρυμνα (Εικόνες και βίντεο)


Την Κυριακή 7 Απριλίου κατεβήκαμε ένα όμορφο μεταλλευτικό πηγάδι σην Λάρυμνα.

Η ευρύτερη περιοχή της Λάρυμνας, εκεί που δραστηριοποιείται τώρα η Λάρκο, οι αρχαίοι μας πρόγονοι προσπάθησαν να φτιάξουν μια στοά υπογείως για να παροχετεύουν τα νερά της Κωπαΐδος.

Αυτή είναι η σήραγγα του Κεφαλαρίου που για την κατασκευή της ανοίχθηκαν 16 κατακόρυφα φρεάτια-πηγάδια που όμως το έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, όπως διαβάζουμε στην Αστική Σπηλαιολογία και στην έρευνα που έχει κάνει ο Παναγιώτης Δευτεραίος με τίτλο "Στα μυστικά της λίμνης Κωπαΐδας (αρχαίες υπόγειες δίοδοι)".

 Έτσι πήγαμε στο ποιο ενδιαφέρον που υπάρχει. Ένα πηγάδι με βάθος 15-17 μέτρα το οποίο καταλήγει σε μια στοά δέκα μέτρων περίπου, η οποία εκτείνεται χονδρικά στην γραμμή Ανατολής - Δύσης.

Το πηγάδι έτσι πως φαίνεται και εμείς που ποζάρουμε καθώς κατεβαίνουμε:









Η στοά πλέον έχει γίνει σαν σπήλαιο, λογικό μετά από πάνω 2500 χρόνια, και το νερό έχει κάνει ωραίο διάκοσμο στα τοιχώματα. Επίσης ήταν και πολύ "ζωντανό" αφού εκτός τα μεγαλόσωμα δολιχόποδα που υπήρχαν, είδαμε και αποθέσεις υπολειμάτων από μικρά ζώα συγκεντρωμένα σε σημεία στις άκρες της στοάς και μάλιστα ομοιόμορφα κατανεμημένα. Μάλλον θύματα κάποιου μεγαλύτερου ζώου. Επίσης είδαμε μια νυχτερίδα και ένα ποντίκι σε μια από τις διακλάσεις που έχουν τα τοιχώματα της στοάς. Το ποντίκι φαίνεται και στο βίντεο παρακάτω:




Βρήκαμε και κόκκαλα από κατσίκα, που προφανώς έπεσε στο πηγάδι και δεν μπόρεσε να ξαναβγεί










Το πηγάδι έτσι όπως φαίνεται από το βάθος του και ανεβαίνοντας προς την έξοδο




Και άλλες δυο ακόμα αναμνηστικές φωτογραφίες



Είμασταν οι Θωμάς Λαμπρακόπουλος, Δημήτρης Λουκίσσας, Σπύρος Π. και ο γράφων.

Ηλίας Σιατούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου