Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Ρέμα Τραχώνων: Στο "άγνωστο" ποτάμι του Ελληνικού-Αργυρούπολης (Εικόνες και βίντεο)


Στις 21 Απριλίου του 2019 επισκεφθήκαμε το για πολλούς άγνωστο ποτάμι-ρέμα του Ελληνικού. Ο λόγος για το ρέμα των Τραχώνων και συγκεκριμένα ο κλάδος που κατεβαίνει από την Αργυρούπολη και τις υπώριες του Υμηττού, στο Ελληνικό, στον Άλιμο και καταλήγει στην παραλία στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου


Γνωστό εδώ στους κατοίκους του Ελληνικού και συγκεκριμένα της συνοικίας της Αγίας Παρασκευής σαν "ποταμάκι", ήταν ορατό ακόμα μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 90' ένα πολύ μικρό μέρος της φυσικής του κοίτης. Τώρα και αυτό πλέον έχει εγκιβωτιστεί και είναι εξ'ολοκλήρου υπόγειο εξηπηρετώντας βεβαίως την πόλη σαν αποχετευτική σύραγγα και απορροής των ομβρίων υδάτων. 

Μπήκαμε από την έξοδο του που βρίσκεται στην παραλιακή δίπλα από το παλαιό αεροδρόμιο. Η διαδρομή που κάναμε ήταν από δυτικά προς ανατολικά.






















Για περίπου 100 μέτρα, δίπλα ακριβώς από το παλαιό αεροδρόμιο, η σύραγγα είναι ανοικτή από πάνω, δεν την έχουν κλείσει τελείως.



Σε ένα σημείο δίπλα σχεδόν στον Σκλαβενίτη του Αλίμου ενώνεται με το ρέμα των Τραχώνων το οποίο έρχεται από βόρεια.


Από εκεί και πέρα πάει πάλι κλειστό.


Εδώ φτάσαμε κάτω ακριβώς από την λεωφόρο της Βουλιαγμένης. Ακούγονται τα αυτοκίνητα που πατάνε τα καπάκια της ΕΥΔΑΠ. Το σημείο είναι ανάμεσα στους σταθμούς Αργυρούπολης και Ελληνικού του Μετρό. 



Εκεί η σύραγγα ενώνεται με άλλους αγωγούς που έρχονται παράλληλα με την Βουλιαγμένης από βορρά. Από εκεί έρχεται και το καθαρό σχετικά νερό που ρέει συνεχώς. Μέχρι εδώ δεν μας είχε ενοχλήσει καθόλου όποια μυρωδιά.


Μετά περάσαμε την Βουλιαγμένης και ανεβαίναμε προς Αργυρούπολη, προς το δημοτικό κολυμβητήριο. Από εκεί όμως δεν υπήρχε αρκετή ροή νερού και οι οσμές άρχιζαν να ήταν έντονες. Έτσι αποφασίσαμε να γυρίσουμε πίσω.


Η διαδρομή που κάναμε ήταν περίπου στα 2.400 μέτρα. Ξεκινήσαμα από κάτω την παραλιακή στη Ποσειδώνος και περάσαμε την λεωφόρο Βουλιαγμένης στην Αργυρούπολη.

Παρακάτω δείχνω στους χάρτες την διαδρομή που κάναμε.






Μέχρι την παραπάνω εικόνα είναι ακριβής η θέση της διαδρομής, στις παρακάτω είναι στο περίπου.



Μέχρι εκεί που τελειώνει η μαύρη γραμμή υπολογίζω ότι φτάσαμε. Δεν γνωρίζω ακριβώς διότι δεν έπιανε σήμα το κινητό.

Είμασταν οι: Θωμάς Λαμπρακόπουλος και ο γράφων Ηλίας Σιατούνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου