Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Παλιό λατομείο και "δρακόσπιτα" στον Υμηττό πάνω από την Αργυρούπολη

 
Πρώτη εξόρμηση για το 2021 την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Σε μια από τις βόλτες μας στον Υμηττό, είχαμε εντοπίσει ένα παλιό λατομείο πάνω ακριβώς από το Άλσος του Υμηττού (θέση Πατητήρι) στην Αργυρούπολη. Μάλιστα είχαμε δει κάτι κτίσματα τα οποία νόμιζα ότι ήταν αρχαία. Έτσι την 11η του Ιανουαρίου αποφάσισα να πάω να ρίξω μια ενδελεχή ματιά.

Έφτασα στο βουνό από την Φιλικής Εταιρείας και βρέθηκα μετά από 5 λεπτά στο Άλσος. Από εκεί ανέβηκα κατευθείαν στο λατομείο από την πλαγιά και όχι από τον δρόμο. Στο λατομείο ίσα που διακρινόταν δρόμος φτιαγμένος από πέτρες, ενώ σε ένα σημείο είχαν φτιάξει κάποιοι ...στίβο μάχης!!







Από εκεί εντόπισα πιο πάνω ένα κτίσμα το οποίο βάφτισα "δρακόσπιτο". Καθώς ανέβαινα προς τα εκεί εντόπισα στα αριστερά του άλλο ένα. Από το πρώτο έχουν μείνει μέρη μόνο από τους τοίχους.






Διακρίνεται και η είσοδος του κτίσματος που κοιτάει προς την δύση

Η θέα από το κτίσμα. Επίσης μπορεί να παρατηρήσει κανείς και την επιχωμάτωση που έχει σημειωθεί και η οποία διακρίνεται με το ανοικτόχρωμο χώμα, σε σχέση με το φυσικό του βουνού.

Μετά πήγα στο δεύτερο κτίσμα που βρίσκεται δεξιά όπως βλέπει κανείς προς τα δυτικά.



Αυτό το δεύτερο κτίσμα είναι που νόμιζα ότι ήταν κάτι αρχαίο. Από κάτω βλέπεις το εσωτερικό του ανατολικού τοίχος του κτίσματος, που έχει διασωθεί, λίγο πάνω από ένα μέτρο ύψος. Το νότιο και το βόρειο τμήμα του έχει διασωθεί ελάχιστα, ενώ το δυτικό τμήμα του έχει καταστραφεί εντελώς.

 Διάφορες φωτογραφίες παρακάτω από το λατομείο:
Από αυτό το πετρόκτιστο δρόμο έφτασα στο σημείο



Τα σημάδια που έχει αφήσει το λατομείο στο βουνό είναι εμφανή από κοντά

Άποψη του λατομείου από την βόρεια πλευρά καθώς έφευγα. Φαίνονται και άλλοι δρόμοι στην πλαγιά του βουνού, ενώ μόλις που διακρίνεται στο κάτω μέρος της φωτογραφίας ο στίβος μάχης, που έχει στηθεί πάνω στην επιχωμάτωση.

Εν κατακλείδι, για το συγκεκριμένο λατομείο δεν βρήκα κάποια στοιχεία στο διαδίκτυο. Μόνο γενικές πληροφορίες, ότι μετά τον πόλεμο γέμισε το βουνό λατομεία, αν και το συγκεκριμένο πρέπει να ήταν παλαιότερα εκεί. Αρχές της δεκαετίας του ΄80 έκλεισαν όλα πάντως. Ακόμα θυμάμαι όμως τα μπουρλότα που έσκαγαν τότε. Είμαι σίγουρος ότι ακουγόντουσαν μέχρι την παραλία του Αγίου Κοσμά. Επίσης θυμάμαι και τις "πληγές" που είχαν αφήσει τα λατομεία. Ευτυχώς οι επιχωματώσεις βοήθησαν αρκετά στο να "επανέρθει", όπως ήταν πριν το βουνό. 

Κείμενο και φωτογραφίες Ηλίας Σιατούνης

 

1 σχόλιο:

  1. Αυτό το λατομείο αδρανών υλικών λειτουργούσε μέχρι τα μέσα δεκαετίας του 80. Ο νταμαρτζης ήταν ο Κούτσης.Αρχισε να επιχωμστωνεται αρχές του 2000.

    ΑπάντησηΔιαγραφή