Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου και Μουσείο Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (Εικόνες)

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πύλου και στην έκθεση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020.

Μετά την περιήγηση μας στο Κάστρο της Πύλου, που είχα παρουσιάσει σε προηγούμενο άρθρο (δες εδώ), ο γράφων και η Βάσια Μαραθάκη επισκεφτήκαμε και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πύλου και την έκθεση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων τα οποία στεγάζονται μέσα στο Κάστρο.

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Δήμου Πύλου Νέστορος, το Μουσείο στεγάζεται στο ιστορικό διατηρητέο κτήριο Μαιζώνος εντός του Νιοκάστρου. Τα αρχαιολογικά εκθέματα, αφηγούνται την ιστορία της Πυλίας από τα προϊστορικά έως τα ρωμαϊκά χρόνια, μέσα από καινοτόμους τρόπους παρουσίασης που υποστηρίζονται από ψηφιακές εφαρμογές. Στον δυναμικό αυτόν πολυχώρο ο επισκέπτης έχει μια βιωματική εμπειρία, βλέποντας εκθέματα που αναδεικνύουν την ιστορία της περιοχής. 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 2018 αποτελώντας συνέχεια του Αντωνοπούλειου Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου, το οποίο λειτουργούσε στο κέντρο της πόλης.

Στο Κτίριο Πασά, παρουσιάζεται έκθεση με τίτλο «Βυθισμένα Ταξίδια, Ανθρώπινες Εξερευνήσεις: Ίχνη Σημαίνοντα στις Θάλασσες της Πελοποννήσου». Σκοπός της έκθεσης αυτής είναι να αποκτήσουμε, μέσα από μια επιλογή ναυαγίων που βρέθηκαν στα πελάγη της Πελοποννήσου, μια αντιπροσωπευτική εικόνα του πλούτου των εναλίων αρχαιοτήτων. Τα ναυάγια που παρουσιάζονται είναι τα: Ύφαλος Δημήτρης («Σινιάλο») Ζακύνθου, Όρμος Γιαγάνα, «Μέντωρ» – Κύθηρα, Κιόνων, Σαπιέντζα – Μεθώνη, Σαρκοφάγων, Σαπιέντζα, Αγ. Νικόλαος Βολιμών – Ζάκυνθος, Ακρωτήριο Ξι – Ληξούρι Κεφαλονιάς (υπεύθυνοι: Ηλίας Κούβελας, Αθανάσιος Κούβελας, Κωνσταντίνος Καλδής, Γιοβάνα Πατρίκη).

Παρακάτω φωτογραφίες από τα μουσεία. Αρχικά από την έκθεση των Εναλίων Αρχαιοτήτων:









Φωτογραφίες από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου:












Φωτογραφίες και κείμενο Ηλίας Σιατούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου