Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Σπήλαιο "Λάκα Ανδρέα" στον Βαρνάβα Αττικής

 

Την Κυριακή 6 Ιουνίου επισκεφτήκαμε το σπήλαιο Λάκα Ανδρέα στον Βαρνάβα Αττικής.

Πρόκειται για ένα μικρό σπήλαιο του οποίου η είσοδος είναι καλυμμένη πλήρως από δένδρα και φυτά και βρίσκεται δίπλα σε ένα υπό ανέγερση σπίτι. Βέβαια για κάποιο λόγο έχει σταματήσει εδώ και καιρό η ανέγερση του. 

Η είσοδος του είναι σαν ένας κρατήρας περίπου 5 μέτρα χ 5 μέτρα επίσης, όπου στο χαμηλότερο σημείο του έχει μια μικρή τρύπα, όπου μπαίνεις σχεδόν έρποντας στο σπήλαιο.


Το σπήλαιο είναι αρχικά αρκετά ευρύχωρο με ύψος περίπου στα 3 μέτρα, ενώ σε κάποια σημεία τα ξεπερνάει και με αρκετή κατηφορική κλήση. Έχει επίσης και λίγο διάκοσμο. Μετά από 30 με 35 μέτρα φτάνει σε ένα σημείο όπου έχει ένα κατέβασμα το οποίο οδηγεί σε άλλο επίπεδο του σπηλαίου. Ακριβώς σε αυτό το σημείο είδαμε και ανθρώπινα κόκκαλα.


Έτσι μετά από ένα κατέβασμα περίπου 3-4 μέτρων φτάσαμε στο κατώτερο μέρος του σπηλαίου. Μετά από μερικά μέτρα οριζόντια πλέον τερματίζει το σπήλαιο. Εκεί βρήκαμε και κόκκαλα από ζώα.

 Στο ανέβασμα πλέον και πριν βγεις στο προηγούμενο επίπεδο φαίνονται καλύτερα τα ανθρώπινα  κόκκαλα τα οποία το νερό έχει καταχώσει. 

Πάνω λοιπόν από το άνοιγμα που σε πάει στο κάτω μέρος του σπηλαίου έχει μια διάκλαση η οποία προχωράει τουλάχιστον 10 μέτρα, ίσως και παραπάνω. Στην ουσία είναι μια διάκλαση στην οποία έχουν γίνει και αρκετές κατακρημνίσεις βράχων. Τέλος λίγο πριν την έξοδο και συγκεκριμένα καθώς μπαίνεις στο σπήλαιο, στα αριστερά έχει έναν μικρό διάδρομο με αρκετό και όμορφο διάκοσμο. Το ωραιότερο σημείο του σπηλαίου βασικά. Όλα αυτά φαίνονται στο τρίτο και τελευταίο βίντεο.


Το σπήλαιο "Λάκα Ανδρέα" πήρε το όνομα του από έναν αντάρτη το οποίο πέταξαν μέσα, σύμφωνα με αυτά που μου είπε ο φίλος και συνεξερευνητής Θωμάς Λαμπρακόπουλος, ο οποίος είχε επισκεφτεί πριν από 15 χρόνια το σπήλαιο και είχε δει και το κρανίο. Τώρα πια εποχή ακριβώς έγινε αυτό, επί κατοχής ή αργότερα, ή και ποίοι το έκαναν δεν γνωρίζω. Μια μικρή έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο δεν βρήκα καμιά αναφορά για το γεγονός, ούτε καν για το σπήλαιο αυτό καθ'αυτό... 

Η φωτογραφία και τα βίντεο είναι του γράφοντος Ηλία Σιατούνη. Μαζί στην εξερεύνηση, εκτός του Θωμά Λαμπρακόπουλου, ήταν και ο Θεόδωρος Τόρκιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου