Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Στις εγκαταλελειμμένες δίδυμες σήραγγες του Σκαραμαγκά


Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022, βρεθήκαμε στις εγκαταλελειμμένες δίδυμες στοές δίπλα στην Εθνική οδό στον Σκαραμαγκά.

Δυο τρύπες στο ...βουνό χάσκουν στην περιοχή του Σκαραμαγκά, δίπλα ακριβώς από την λίμνη Ρειτών (Κουμουνδούρου) και την Εθνική Οδό. Ένα έργο που ξεκίνησε το 1997, όταν δημοπρατήθηκε και έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2001, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Δυστυχώς το έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και πλέον οι στοές έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος του χρόνου. Ευκαιρία λοιπόν για τον γράφων και την Βάσια Μαραθάκη να κάνουν μια επίσκεψη στον χώρο.

Αρχικά μπήκαμε στην αριστερή στοά η οποία είναι και η πιο μεγάλη με μήκος περίπου στα 300 μέτρα. Μέσα υπάρχουν μπάζα από τις εργασίες που είχαν κάνει για την διάνοιξη της καθώς και σκουπίδια.


Η δεύτερη στοά στα δεξιά έχει μήκος περίπου 200 μέτρα. Και σε αυτή επίσης υπάρχουν πολλά μπάζα όπως και σκουπίδια. Σημειοτέον είναι ότι και στις δυο στοές είχαν βρει καταφύγιο πρόσφυγες από μουσουλμανικές χώρες όπως το Αφγανιστάν.


Και λίγη ιστορία για τις στοές

Όλα ξεκίνησαν το 1997, όταν δημοπρατήθηκε το έργο των διδύμων σηράγγων. Έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2001, αλλά οι ελλιπείς μελέτες (που επέτρεψαν στον εργολάβο να διεκδικεί ολοένα και περισσότερα), και τα προβλήματα χρηματοδότησης οδήγησαν στην εγκατάλειψή του. Εμπόδιο στάθηκε και μια ηλικιωμένη κυρία που διατηρούσε σπίτι πάνω από τις υπό κατασκευήν σήραγγες.  Το ελληνικό Δημόσιο είχε εν τω μεταξύ δαπανήσει περί τα 22 εκατ. ευρώ (!), περιλαμβανομένων των απαλλοτριώσεων.

Η σύμβαση που είχε υπογράψει η εταιρεία Παντεχνική ήταν ύψους 13,5 εκατ. ευρώ. Δεν πρόλαβε να γίνει η κατακύρωση του έργου και η Παντεχνική (Απρίλιος 1999) πρότεινε τροποποίησή του. Συγκεκριμένα να κατασκευαστεί μια δίδυμη σήραγγα, από την οποία θα διέρχεται η εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου, ενώ η αρχική προκήρυξη δεν περιελάμβανε κάτι τέτοιο. H πρότασή της περιείχε και σειρά άλλων μεταβολών, με τη δέσμευση ότι θα κατασκευάσει το έργο με το ίδιο κόστος.

Δεν φεύγω!

Αν και ήταν προφανές πως το κόστος του έργου θα αυξανόταν στην περίπτωση των σηράγγων, το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε την αλλαγή του σχεδιασμού. Όμως ουδείς είχε υπολογίσει την ηλικιωμένη Χαϊδαριώτισσα, η οποία κατείχε έκταση τεσσάρων στρεμμάτων και μικρή κατοικία πάνω από τις σήραγγες, δίπλα στην καντίνα της Εθνικής Οδού. H κάτοικος του Σκαραμαγκά ήταν ένας από τους ιδιοκτήτες που θα αποζημιώνονταν λόγω των απαλλοτριώσεων, αλλά υπήρχε μια ιδιαιτερότητα: Παρά το γεγονός ότι της επιδικάστηκαν 440.000 ευρώ (150 εκατ. δραχμές) ως αποζημίωση, δεν μπορούσε να τα πάρει, γιατί δεν διέθετε τους απαραίτητους τίτλους ιδιοκτησίας! Επιπλέον, δεν επιθυμούσε να φύγει από την περιοχή της σήραγγας και γι’ αυτόν τον λόγο προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Το 6ο τμήμα του ΣτΕ την δικαίωσε και δεύτερη απόφαση του ΣτΕ δεν επέτρεψε στο Δημόσιο να προχωρήσει στην αναγκαστική απαλλοτρίωση των τεσσάρων στρεμμάτων…

Όμως δεν ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα. Διαρκείς τροποποιήσεις έργου, αλλεπάλληλες μελέτες και στέγνωμα των κονδυλίων έριξαν οριστικά το έργο στα… βράχια του Σκαραμαγκά. Αφού προηγουμένως είχαν κάνει “μια τρύπα στο βουνό”… H Παντεχνική αποσύρθηκε το 2003, αφού υπέβαλε στοιχεία για δύο τιμολόγια, ύψους περί τα 6 εκατ. ευρώ (άγνωστο τι απέγινε με αυτά).

Οι στοές ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου έργου στην περιοχή, το οποίο ξεκινά ουσιαστικά στο τέλος του προηγούμενου αιώνα. Ένα έργο ζωτικής σημασίας για τη Δυτική Αθήνα, τη Δυτική Αττική αλλά και ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, το οποίο παραμένει στα συρτάρια και έχοντας αφήσει δυο τρύπες να χάσκουν στον Σκαραμαγκά. Περισσότερα για το θέμα μπορείτε να διαβάσετε στο xaidarisimera.gr.

Βίντεο και κείμενο Ηλίας Σιατούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου